Konsten och metoder för att skriva en bra biografi
Publicerad: 26/12, 2022
Det finns många olika tekniker och metoder som du kan använda när du skriver en bok och framför allt en biografi om ett innehållsrikt liv och leverne. Här följer några förslag på hur du kan göra.
Innan du börjar skriva är det viktigt att du gör tillräcklig research om personen du skriver om. Detta kan innebära att du läser gamla brev, dagböcker, artiklar eller andra dokument som handlar om personen. Du kan också prata med personer som känner personen du skriver om eller som var närvarande vid viktiga händelser i personens liv.
Gör en tidslinje kan för att få en överblick över händelser i personens liv och hjälper dig att se mönster och teman. Du kan antingen rita upp en tidslinje på papper eller skapa en digital tidslinje med hjälp av ett program som Google Docs eller Excel.
Storyboards och stödord
Så kallade storyboards kan hjälpa dig att visualisera olika scener eller händelser i personens liv och hjälper dig att se hur de hänger ihop. Du kan rita upp storyboards på papper eller använda ett digitalt verktyg som Canva eller Trello.
Stödord är viktigt för att hitta rätt ton och struktur på boken. Du kan skriva ned nyckelord eller fraser som du vill att boken ska handla om och använda dem som en guide när du skriver.
När du har gjort research och skapat en tidslinje eller storyboard kan det vara lättare att börja skriva ett grovt manus. Ett manus behövs för att få en struktur på boken och hjälpa dig att se hur olika händelser eller scener hänger ihop.
Strukturera boken
Sedan är det bra att stämma av med en redaktör eller en journalistiskt kunnig person under olika faser av processen när du skriver biografin. En redaktör kan hjälpa dig att strukturera boken på ett bra sätt, ge feedback på din research och ditt manus samt bistå dig genom att se till att boken är journalistiskt riktig och välformulerad. En redaktör kan också se till att boken är intressant och läsvärd för en bred läsekrets.
Det kan också vara bra att stämma av med andra personer som har kunskap om personen du skriver om eller om det ämne som boken handlar om. Detta kan hjälpa dig att få en mer mångfacetterad bild av personen så att du inte missar viktig information eller får in felaktigheter i boken.
Viktigt att komma ihåg är att det är du som är författaren och att det är ditt manus, så du behöver inte följa alla förslag och ändringar som redaktören eller andra personer ger. Men det kan vara bra att be om feedback och att vara öppen för att göra ändringar om du tror att det kan förbättra boken.
Dåtid, nutid och framtid
Du skall också tänka på möjligheterna att använda olika tempus, dvs att berätta i dåtid, nutid och framtid när du skriver boken. Det finns tre olika tempus: presens, preteritum och futurum.
Det är möjligt att använda sig av både presens, preteritum och futurum i samma bok och det kan vara en fungerande berättarteknik, men det är viktigt att du är medveten om vilken tidshorisont du vill skapa för läsaren. Om du blandar olika tempus på ett ostrukturerat sätt kan det bli förvirrande för läsaren och det kan påverka läsbarheten negativt.
Olika känslor
Det är därför viktigt att du är tydlig med vilken tidshorisont du vill skapa och att du håller en konsekvent verbform i berättelsen. Om du vill skapa en känsla av att händelserna är pågående kan du använda presens, om du vill skapa en känsla av att händelserna har hänt i det förflutna kan du använda preteritum, och om du vill skapa en känsla av att händelserna kommer att hända i framtiden kan du använda futurum.
Var också medveten om de olika tempusen för att ge olika känslor och toner. Preteritum kan till exempel ge en mer distanserad känsla och är ofta lämpligt att använda för att beskriva händelser som har hänt längre tillbaka i tiden. Presens ger en mer närvarande känsla och kan vara lämpligt att använda för att beskriva händelser som händer just nu eller som är pågående. Futurum kan ge en mer spänningsfylld känsla och kan vara lämpligt att använda för att beskriva händelser som kommer att hända i framtiden.
Läs alltid igenom texten och kontrollera att du har använt rätt tempus och att verbformerna är konsekventa i berättelsen. Om du är osäker på vilket tempus du ska använda eller om du har andra frågor om grammatik, kan du alltid använda en grammatikbok eller söka på internet för att få hjälp.
Det viktigaste är innehållet
Som du märker så finns det många olika sätt att skriva en biografi, så det är viktigt att du hittar en metod som fungerar för dig. Prova gärna olika tekniker och se vad som fungerar bäst. Det allra viktigaste är ändå innehållet i berättelsen. Håll inte igen och ta ut svängarna i största möjliga mån inom ramarna för en korrekt sanningshalt. Missa inte heller möjligheten till s.k. ”namedropping”. Folk älskar nämligen att läsa om personer och platser som de kan relatera till genom sina egna tankemönster.
Ordet är fritt och ditt - publicera mera!
Joe Formgren
Publicist
070-679 79 00